Ponižni naj slišijo in se veselijo (Ps 34,3)

Posted in Reportaže

 

Zadnjo nedeljo v mesecu januarju je v Mariboru potekalo redno mesečno srečanje. Najprej smo skupaj s slavilno skupino Poklicani častili in slavili Jezusa v Najsvetejšem oltarnem zakramentu. Ker pa vsi radi poslušamo pričevanja, smo prisluhnili Mariji, ki se je v družinskih stiskah obrnila na Boga. Srečanje z živim Jezusom ji  je spremenilo življenje, redno se udeležuje srečanj molitvene skupine in veliko pomaga v župniji. Z Božjo pomočjo lažje premaguje težave, vse skrbi predaja Njemu in mu popolnoma zaupa.

Gost srečanja je bil duhovnik Ciril Čuš, ki je v poučevanju razmišljal o ponižnosti. Kako stopati v ponižnost? Božja beseda nam govori o devetih sadovih Svetega Duha (Gal 5,22). To je svetopisemsko razločevanje, v življenju je potrebno razločevati stvari. Kaj me dela bolj svobodnega, bolj odprtega, bolj veselega? Pomembno je da poslušam, slišim, razumem in delam. Pomembno je poslušati Boga. Molitev je pogovor z Bogom, potrebno je slišati, kaj nam Bog govori.

Najprej moramo imeti LJUBEZEN, po kateri hrepeni vsak človek. Jezus nam naroča: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem« ter Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. (Mt 22, 37-39). Ali imam rad Boga? Kaj iščem v ljubezni? Božje ljubezen nima meja in ne postavlja pogojev, je večna in gre do konca. Bog te ima neskončno rad! Ko doživiš živega Boga, hrepeniš po Njem, po zakramentih. Nasproti ljubezni je sovraštvo, lahko je v naši notranjosti (npr. sovražimo določeno delo, hrano). Kdaj si nazadnje objel svojo mamo, svojega očeta? Naredi ta korak, čeprav si bil v otroštvu morda prizadet in ranjen. Reci človeku, da ga imaš rad, čeprav te kritizira in ogovarja. Upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan (Rim 5,5). O ljubezni lahko dosti govorimo, potrebno jo je živeti. Potrebno je vztrajati do konca.

Drugi sad Svetega Duha je VESELJE. Kristjani navadno nimajo veselih obrazov. Kaj me razveseljuje? V Svetem pismu beremo, da Božje kraljestvo ni jed in pijača, marveč pravičnost, mir in veselje v Svetem Duhu (Rim 14, 17). Pravo veselje je v Bogu. Bog me rešuje! Vzeti si vsaj pet minut časa, da boš slavil Gospoda, bodi odprt in iskren. Imamo razloge za veselje, imamo zdrave roke in noge, oči s katerimi gledamo, … Imamo vero, spomin, poklicanost, da smo kristjani. Vesli smo za življenje, za starše. Za ljudi okoli nas. Za vse milosti in darove – hvala Ti! Za vse stvari se zahvaljujte! Nasproti veselja je žalost. Žalosti me tisto, kar ni prav, kar me boli, kar me je prizadelo … Vse to izroči Gospodu. Ko se ponižaš se odrejo vrata Božjega usmiljenja.

Vsi si želimo MIRU. Jezus nam prinaša Božji mir, to je mir srca. Poleg miru je zaupanje. Ko zaupaš, si miren. Nasprotno je nemir. Potrebno si je vzeti čas, ki ga imamo in je dragocen. Prizadevati si, da bi živeli  v miru s sorodniki, sodelavci, v župniji…. Če želiš, da se otroci umirijo, moraš biti sam umirjen. Nemir namreč v nas sproža strah, žalost, izčrpanost.

Nasproti POTRPEŽLJIVOSTI je nepotrpežljivost. Potrebno si je vzeti več časa, npr. ko greš na pot. Človek pa hoče vse takoj. Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost (Kol 3, 12). Ali sem potrpežljiv? Gledaš na uro, če župnik eno minuto zamuja, če ima predolgo pridigo? Biti potrpežljiv pri Bogu, tudi pri molitvi. Prositi za dar potrpežljivosti.

BLAGOST – ali si blag pri besedah? Božja beseda je blaga, je blagoslovljena. Nasprotje je trdost, zadirčnost.

Naslednji sad je DOBROTLJIVOST. Absolutna dobrota je v Bogu. Biti moramo orodje v Božjih rokah. Ali smo drug drugemu dar?

Sledi KROTKOST ali ponižnost. Nasproti je napuh. Dobili smo napotke, kako biti ponižen oz. 8 korakov ponižnosti:

  1. v vsakem človeku iščem najboljše, kar je v njem;
  2. biti iskren v komplimentih;
  3. biti hiter v priznavanju lastnih napak;
  4. po prepiru sem prvi, ki se opravičim;
  5. zavedam se svoje majhnosti;
  6. služiti tam, kjer sem, z ljubeznijo;
  7. od vsakega človeka se lahko nekaj naučim;
  8. Bogu se zahvalim za vse!

Pomembna je ZVESTOBA. Biti zvest v osebnem odnosu z Bogom: molitev, zakramenti, branje Božje besede, dobra dela, …

Deveti sad Duha je SAMOOBVLADOVANJE. Obvladati svoj jezik, svoja čustva, misli,…

Poučevanje je bilo zelo nagovarjajoče, še posebej 8 korakov ponižnosti, ki pa jih ni vedno lahko izpolnjevati. Vrhunec srečanja je bila sveta maša, ob koncu srečanja pa so bile molitve nad posamezniki, h katerim so prisotni z veseljem pristopili.

 

Besedilo in foto: Milena Grabušnik